De urgentie voor transformatie en herontwikkeling is erg hoog. Aan de hand van 5 case studies uit de vastgoed portefeuille van het Ontwikkel Bedrijf Rotterdam, wordt duidelijk dat er veel kansen zijn voor geslaagde, realiseerbare herontwikkelingen.
In samenwerking met het Ontwikkel Bedrijf Rotterdam (OBR) en Metropolis Architecten is onderzoek gedaan naar verschillende transformaties van objecten uit de vastgoedportefeuille van het OBR. Uiteenlopende karakteristieke objecten zijn geanalyseerd en uitgewerkt tot een haalbaar conceptontwerp, waaronder het voormalig schoolgebouw aan de Tolhuisstraat.
Dit schoolgebouw wordt momenteel gebruikt als buurthuis, het huisvest het kinderwijktheater en verschillende sociale voorzieningen. Het wordt nauwelijks onderhouden. Het voormalige schoolgebouw uit 1906 is een karakteristiek baksteen gebouw met versierde daklijsten en grote raampartijen, het bestaat uit twee hoofdvolumes. Hier ligt een mooie kans in een gefaseerde transformatie. In de eerste fase worden er kantoorunits gecreëerd in een van de twee bouwvolumes, terwijl het wijktheater blijft. Het is gunstig dat de bestaande structuur kan blijven functioneren, daardoor is de bouwtijd kort. Op een geschikt moment kan de tweede fase ingaan en al dan niet geheel doorontwikkelen tot woningen. Dit is financieel aantrekkelijk vanwege de flexibiliteit en keuzevrijheid in de doorontwikkeling en het daarmee gepaard gaande lagere risico.
Uit de resultaten blijkt dat herontwikkeling niet alleen van maatschappelijke, culturele en historische waarde is, het scoort ook hoog op het BREEAM duurzaamheidslabel, het vermeerdert de economische en sociale waarde van de (directe) omgeving en het maakt de stad diverser, levendiger en aantrekkelijker.